Sikeresen zárult a vízgép-fejlesztés  

 

Az Új Széchenyi Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósult és ezzel befejeződött a Ganz EEG Kft. két vízgépfejlesztési projektje.

 

 A 2013-ban indult fejlesztés célja új termék, egy turbinacsalád létrehozása volt, amely szabványos konténerbe építve könnyen telepíthető és üzemeltethető mini vízi erőműként új piacot nyithat a vállalatnak. A teljes projektre tervezett 720 millió forintos  költségkeret 540 millió forint összegű saját részt és mintegy 180 millió forintos  összegű támogatást tartalmazott.

 

A projekt során az új turbinacsalád prototípusának kifejlesztése céljából a Ganz mérnökei egy olyan csőturbina kismintát terveztek, illetve készítettek el, amelynek segítségével  laboratóriumi körülmények között tudták igazolni a berendezés működési paramétereit és annak legfontosabb ismérveit.  

 

A kétéves fejlesztés eredményeként megvalósult konténeres mini vízi erőmű előnyösen alkalmazható azokban az országokban, ahol a lakosság földrajzi eloszlása egyenetlen, a települések jelentős hányada elektromos áramellátással nem rendelkezik valamint belátható időn belül nem is számíthatnak a villamosításra. A berendezés helyszíni telepítése és üzembe helyezése egyszerű. A rendelkezésre álló vízenergiát akár önállóan, sziget üzemmódban is képes hasznosítani és akár műholdas kapcsolaton keresztül is vezérelhető a mini vízi erőmű.

 

A fejlesztés eredményeként elkészült prototípus a Ganz EEG Kft. Kőbányai úti gyárának vízgéplaborjában működőképes állapotban várja a potenciális megrendelőket. Az elmúlt időszakban több ígéretes üzleti kapcsolatfelvétel történt a Ganz részéről a  konténeres mini vízierőmű exportja érdekében: Kazahsztán, Üzbegisztán, Pakisztán, Ghána, Irán, Románia, Zambia, Örményország valamint Oroszország érdeklődik a berendezés iránt.

 

A projekt támogatásával megvalósított vízgép labor fejlesztés további eredménye, hogy a  mérőhely megkapta a Nemzeti Akkreditációs Testülettől a  NAT-tanúsítványt.

 

A projekt sikeresen zárult, a jól átgondolt költségfelhasználás nyomán jelentős megtakarítással tudta a Ganz EEG Kft. a tervezett célokat  megvalósítani.  Az elvégzett mérések visszaigazolták az előzetes elvárásokat. A legyártott kisminták, és azok méréseiről készült kutatási jelentések a jövőben megkönnyítik a Ganz mérnökeinek a munkáját, lerövidítve az ilyen berendezések tervezéshez és adaptáláshoz valamint a gyártáshoz szükséges időt a megrendeléstől a kész berendezések átadásáig.

 

 

A fejlesztés eredményeként létrejött új termékcsalád jelentősen hozzájárulhat a Ganz EEG Kft. jövőbeni üzleti sikereihez.

                       

 

 

Szivattyúk a belorusz atomerőműbe 

 

A Ganz EEG Kft., az Roszatom állami konszern magyarországi vegyesvállalata folytatja az elmúlt évek exportsikereit. Az orosz atomenergetikai ipar magyarországi beszállítójaként immár nemcsak Oroszországban épülő atomerőművekbe gyárt berendezéseket, hanem a Roszatom külföldi projektjei számára is. Az épülő Belarusz atomerőműhöz jelenleg 8 nagy teljesítményű BPC-1800-as keringetőszivattyú készül. A gyártási folyamat részeként a Ganz EEG Kft. budapesti gyárában található vízgéplabor mérőkörén elvégezték a szivattyúk 1:4,5  arányú kicsinyített modelljén a kontrollméréseket, amelyek igazolják, hogy a szivattyúk teljesítik a terv szerinti paramétereket. A belarusz atomerőmű számára készülő hegesztett csigaházas, előperdítővel ellátott keringető szivattyúk jelentős teljesítménnyel bírnak. Emelőmagasságuk 36,5 méter és másopercenként 12 köbméter vizet szállítanak. Ennek megfelelően tekintélyes a motorjuk teljesítménye is: 5,5 MW. Ezen kívül a belarusz erőmű  számára gyárt a Ganz EEG Kft. mintegy 90 különböző teljesítményű, 2-es 3-as és 4-es biztonsági fofokozatú, nemesacélból készülő szivattyút, amelyek bóros víz szállítására is alkalmasak. A Ganz EEG indul a szintén orosz technológiát használó indiai Kudankulami atomerőmű 3-as és 4-es blokkjához szállítandó szivattyúk tenderén és részt vesz a törökországi Akkuyu erőmű szivattyúszállítási pályázatán is. Ezekhez a tengerparti erőművekhez rozsdamentes anyagból készülő szivattyúkat gyárthat a magyar cég, ha sikerrel jár a tenderen.  A gyár egyébként a hagyományos erőművekbe is készít szivattyúkat. 2015 április elején  indították útnak a budapesti gyárból az urali Verhnyij Tagil hőerőművének két forróvizes szivattyúját. A 180 fokos közeget szállító szivattyúk 261 köbméter/óra szállítóteljesítménnyel bírnak, mintegy 3000-es fordulatszámon. 

Jó évet zárt tavaly az Atomenergomas

Megközelítette a 228 milliárd rubelt, azaz jócskán meghaladta az ezermilliárd forintot a Roszatomhoz tartozó gépgyártó holding, az Atomenergomas (AEM) megrendelés-állománya. Ezt mutatja a tavalyi év eredménye. Az orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó vállalatcsoport 2014-ben 77,3 milliárd rubel értékben kötött új szerződéseket – hangzott el azon az értekezleten, amelyen a társaság előző évi mérlegét mutatta be és az idei célokat ismertette Andrej Nyikipelov vezérigazgató. Tavaly született meg például az a szerződés, amelynek értelmében a cégcsoport szállítja a gőzfejlesztő-egység berendezéseit a törökországi Akkuyu, valamint a finnországi Hanhikivi atomerőművéhez. Az AEM vállalatai azonban, több más létesítménnyel is kötöttek megállapodásokat egyéb eszközök gyártásáról. Nagy szerepe volt az üzleti előremenetelben a hajóépítésnek. Az AEM-hez tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda tavaly állapodott meg a szentpétervári Balti Üzemmel két RITM-200 típusú reaktor és a hozzájuk tartozó turbinák leszállítására. A jégtörőprojektbe a gépipar teljes termelőspektrumát képviselő AEM más vállalatai is bekapcsolódtak – mondta Nyikipelov, aki arról is beszámolt, hogy a cégcsoport tavaly teljes egészében eleget tett minden állami katonai megrendelésnek, noha azok az előző évinél nagyobb tételeket tartalmaztak.

 

Innovatív konténeres mini vízierőmű

 

A Ganz EEG Kft. új mini vízierőmű olyan távoli területek áramellátásárnak gyors megoldására szolgál, ahol nincs kiépített villamos hálózat, vagy a drága diesel generátoros áramellátás kiváltása a cél olcsó, helyi  vízenergián alapuló rendszerrel.

Az innovatív berendezésta Ganz mérnökei fejlesztették ki. A szabvány méretű konténerbe szerelt kompakt mini vízierőmű a helyszínre szállítás után rövid időn belül üzembe helyezhető és műholdas rendszer segítségével, távirányítással működtethető.

A konténerben egy vízszintes tengelyű, közepes teljesítményű Francis turbina és a hozzá kapcsolt generátor és szabályozóegységekből álló rendszer található, amely 400 Voltos 3 fázisú 50 Hertzes villamos energiát szolgáltat. Működéséhez 60-65 m-es esésmagasság és másodperecenként 1 m3-t megközelítő vízmenyiség szükséges.

 

A rendszer előnyei

 

-          Egyszerű szállíthatóság nagyobb távolságokra is

-          Könnyű és gyors telepíthetőség

-          Kisebb volumenű helyi építészeti munka az üzembehelyezésnél

-          Változó igényekhez igazodó moduláris felépítés

-          Sziget üzemmódban való működtetés

-          Műholdas távfelügyelet

 

Műszaki adatok

 

-           Max. teljesítmény: 1 MW

-           Felhasználható vízmennyiség: 1 m3/s

-           Villamos feszültség 400 V (igény szerint változhat)

-           Frekvencia 50 – 60 Hz (a helyszínen járatos hálózatnak megfelelően)

 

 

Kis esésmagasságra is van megoldás

 

A Ganz EEM képes ennél is kisebb, vízgyűjtők, halgazdaságok  és más célokra  létrehozott  víztározók, tavak és egyéb vízgyűjtők leeresztő vezetékeihez csatlakoztatható, egészen kis teljesítmányű turbinák gyártására is, amelyek esetében néhány méteres az esésmagasság. 

 

Teljesítmény 

45kW-tól 400 kW-ig. 

 

Magyar Termék Nagydíj 2013-ban is!

 

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2012 után 2013-ban újra elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. Ezúttal az előperdület szabályozású félaxiális és axiális szivattyúinkat tüntették ki, amelyekből az épülő Rosztovi atomerőműbe gyártott a vállalat 14 darabot 2012-13-ban.  A hatalmas MPB-2200 típusú előperdület szabályozású szivattyúkat a vállalat főképpen az említett erőműnek tervezte az atomenergetikai ipar fejlesztéséről szóló orosz célprogram részeként. Szitár-Csanádi Attila, a Ganz EEG igazgatója megjegyezte, hogy ez a program jót tett mind az orosz, mind a magyar félnek.

 

Innovatív termék

A kitüntetett termék egy innovatív termék. Összehasonlítva az analóg szivattyúkkal ez a típus több előnnyel rendelkezik: egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb a gyártása, ami olcsóbbá teszi.  Ezen kívül a tervezésnek köszönhetően a gyártó könnyen módosíthatja a szerkezetet az ügyfél kérésének megfelelően. Az utóbbi 2 évben a Ganz EEG 18 db szivattyút szállított a Rosztovi Atomerőmű 3. és 4. blokkjának, összesen 17, 8 millió dollár értékben.  A nagy MPB-2200 szivattyúkat kiszolgáló 4 db BvDF-600 gép már megérkezett az atomerőműbe, amiből kettőt már is beszereltek a 3. blokkba. A 7 db MPB-2200 szivattyúból álló tételt 2012-ben szállította ki a vállalat; további 7 db szivattyú szállítása a 2013-as év végére várható. Ha hét szivattyú egyszerre működik, akkor 22 másodperc alatt képesek megtölteni egy 50x25x2,2 m-es medencét.

 

 

Jelentős atomenergetikai megrendelések
 
A 2013-as évben a Ganz EEG Kft. jelentős atomerőművi megrendeléseket teljesít. A Dél-Ukrán atomerőmű számára 6 erőművi szivattyút gyártott, amely gépeket az év első felében szállította ki a megrendelőnek. Az oroszországi doni Rosztov közelében épülő atomerőmű 4-es blokkja számára összesen 9 nagy teljesítményű szivattyút gyártott  a vállalat, amivel teljesítette az összesen 18 szivattyú szállításáról szóló szerződését. Az év másik kiemelkedő eseményeként három évtized után újra atomerőművi átrakóberendezést gyártott és szállított az orosz piacra a cég. A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkjához a fűtőanyag-kazetták ki- és berakását, valamint azok ellenőrzését végző berendezés gépészeti főegységeit, a sínpályát, a hidat és a kocsit szállította ki a vállalat 2013 júliusában az orosz megrendelőnek.

Elindultak a szivattyúk Rosztovba

 

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. október 4-én átadta az orosz megrendelőnek az épülő Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkja számára készített 7 darab óriásszivattyút. A  97 hatalmas ládába csomagolt, részben túlméretes szállítmányt egy héten át kamionok vitték a csepeli kikötőbe, ahonnan a Dunán viszik a rakományt a romániai Konstancába, ahol tengeri hajóra rakják, amely a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren juttatja el a Donig, onnan ismét kamionokon viszik el a Volgodonszk város közelében épülő új Rosztovi Atomerőműig. A szivattyúk teljes tömege egyenként több mint 100 tonna, motorjuk 4,5 megawattos, másodpercenként 17,5 köbméter vizet képesek továbbítani.  A tervezés és gyártás teljes egészében a magyar mérnökök és szakmunkások tudásának eredménye - hangsúlyozta Szitár-Csanádi Attila igazgató. Elmondta továbbá, hogy a Ganz EEG Kft. jelentős fejlesztés eredményeként rövidesen nagynyomású olajipari szivattyúval és egy szabványos konténerbe szerelt kompakt mini vízerőművel lép a piacra, amely a világ távoli, vízi energiában gazdag területeinek energiaellátására jelent gyors és könnyen kivitelezhető megoldást.

Szaudi piacra mehet a Ganz

 

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gépgyártó holding magyarországi leányvállalata beszállítói minősítést nyert a szaúd-arábiai villamos energia ipari állami vállalat (SEC) minősítési rendszerében.

 

A 2012-ben kezdődött minősítési folyamat részeként a szaúdi szakemberek tavaly helyszíni szemlét is végeztek a Ganz EEG Kft. budapesti üzemében. Ezt követően kapta meg a Roszatom magyarországi leányvállalata a lehetőséget, hogy a beszállítóként részt vehessen a SEC tenderein. A szaúdi minősítés lehetővé teszi a keringetőszivattyúk, köztük tengervíz szállítására alkalmas szivattyúk, hűtőrendszeri szivattyúk, valamint forró vizes szivattyúk exportját a szaúd-arábiai állami vállalatnak.

 

A hírrel kapcsolatban Szitár-Csanádi Attila, a Ganz EEG Kft. igazgatója közölte, hogy a minősítés birtokában a vállalat lehetőséget kapott a Közel-Kelet egyik vezető országának számító szaúd-arábiai szállításokra. – Mindenekelőtt közepes és nagyteljesítményű szivattyúk exportjáról lehet szó, az ottani hőerőművek számára. Megjegyezte, hogy Szaúd-Arábiában a világ vezető energetikai gépgyártó vállalatai vannak jelen, a Ganz tapasztalatai és kompetenciái lehetővé teszik a sikeres szereplést ezen a piacon, amelyet nagyon erős verseny jellemez.

 

A Ganz EEG Kft. 2008-ban lett az Atomenergomas gépgyártó holding tagja, az azóta eltelt években sikerrel indult a vállalat az oroszországi atomenergetikai ipari tendereken. Tizennégy nagyteljesítményű szivattyút szállított az épülő rosztovi atomerőmű hármas és négyes blokkja számára, és fűtőanyag-átrakó részegységeket gyártott a leningrádi atomerőmű kettes kiépítés egyes blokkja számára. Jelenleg nyolc szivattyú készül a vállalat Kőbányai úti üzemében a belarusz atomerőmű számára.