Ganz halála után a gyár vezetését 1867-ben átvevő Mechwart András nevéhez fűződik a kéregöntésű rovátkolt malomipari henger és a hengerszék, amely forradalmasította a világ malomiparát Ausztráliától Észak-Amerikáig. Mechwart vezetésével a Ganz Európa egyik legnagyobb gépgyárává vált, amely mezőgazdasági gépeket, komplett malmokat, gőzmozdonyokat, vasúti kocsikat, hajókat, vízgépeket és sok minden mást gyártott. Mechwart felismerve a villamoság jelentőségét a fejlődésben önálló elktromos osztályt hozott létre. Kiváló mérnökök dolgoztak a Ganznál. Pályája kezdetén dolgozott a Ganzban Nikola Tesla, a többfázisú villamos hálózat, a váltóáramú motor vagy a rádió feltalálója.

 

 

   

 

Történet

 

A cég elődjét 1844-ben alapította Ganz Ábrahám, egy sváci származású öntőmester. 

A Ganz vállalatok sikerének kulcsa a jövőbeli keresletet előre látó, hatalmas szakmai tudáson alapuló intuíció, kezdeményezés és a vállalkozó szellem volt. Az alapító találmánya, a tartós versenyelőnyt biztosító kéregöntés lehetővő tette a nagy kopásállóságú vasúti kocsikerekek gyártását, amely megalapozta a vállalat jövőjét.

 

Kandó Kálmán a világon elsőként fejlesztette ki a fázisváltós villanymozdonyt, amely forradalmasította a vasúti vontatást, Jendrassik György híres dízelmotorjai pedig lehetővé tették, hogy a Ganz több mint 2000 dízelmozdonyt, illetve motorvonatot szállítson Argentínától Kínáig a világ számos országába. A Ganznál folyó energetikai gépgyártás és tervezés rangját jelzi, hogy a Niagara vízesés erőművének koncepciója is a Ganz mérnökeinek nevéhez fűződik. Számos más technológiai elsőséget is magyar mérnökök jegyeznek: így a turbogenerátort, vagy a Kaplan Viktor állítható szárnylapátos vízturbinája nyomán kifejlesztett propelleres szivattyúkat, amelyek jelentősen megnövelték t gépek teljesítményét. Történetének csaknem 170 éve alatt a Ganz gyárakat sújtották háborúk, gazdasági és politikai válságok,  ám vezetők, a  mérnökök és munkások  állhatatossága, szorgalma és találékonysága, a ‚tudjuk, tesszük‘ mentalitás  és a magas színvonaló munka biztosította és ma is biztosítja a vállalat jövőjét.